Mogelijkheden langbandschuurmachine nog altijd onderschat!

Veel plaatverwerkende bedrijven onderschatten nog altijd de voordelen van de langbandschuurmachine waarmee je namelijk zéér effectief lasnaden kunt verwijderen en een schuurbeeld aan kunt brengen. Voor de meeste zichtproducten geldt dat de lasnaden weggeslepen moeten worden en afhankelijk van of het product nadien gelakt wordt moet men veelal ook nog een finishing (schuurbeeld) aanbrengen. In dit geval maakt het niet uit of we over stalen, aluminium of roestvast stalen plaatdelen praten waarbij de laatste wel de meeste toepassingen heeft.

ZBS2, schuren met handdrukstuk
Veel bedrijven investeren in een lasersnijmachine, kantbank, nog een kantbank, dan weer een lasersnijmachine, kantbank, kantbank, etc. Het afwerken van de producten is voor veel bedrijven wel belangrijk, maar de daadwerkelijke investering blijft veelal achterwege terwijl er wel hoge kosten mee gemoeid zijn. Een aantal bedrijven besteedt het afwerken uit aan gespecialiseerde bedrijven maar het gros van de bedrijven laat de eigen dure lasspecialist de producten afwerken. Bij de meeste bedrijven blijkt het zo te zijn dat de medewerker meer tijd kwijt is aan afwerken van het product dan dat hij kwijt is aan het lassen van het product. Sinds 2003 verkopen wij, HEVAMI oppervlaktetechniek uit Veghel, de langbandschuurmachines van Kuhlmeyer op de Nederlandse en Belgische markt. Hierbij hebben wij veel verschillende producten voorbij zien komen met verschillende specifieke wensen met betrekking tot de afwerking van het product. Algemeen gesproken kunnen wij hierbij stellen dat we altijd sneller waren en dat we daarbij altijd tot een hogere afwerkingskwaliteit kwamen. In veel gevallen 2 tot 5 keer zo snel en in sommige gevallen zelfs nog veel grotere tijdsbesparingen. Oftewel de afwerkingskwaliteit kan omhoog in een duidelijk kortere tijd. Hier valt dus voor veel bedrijven nog geld te besparen.
De vraag is nog altijd waarom veel bedrijven dan toch de langbandschuurmachine onderschatten? Eén van de redenen zal zijn dat het een mindere prioriteit heeft in vergelijk met de laser en de kantbank omdat de werkzaamheden zich ook handmatig laten uitvoeren. Dit in tegenstelling tot het lasersnijden en het kanten wat alleen slechts middels een machine mogelijk is. Een andere reden zit hem vaak in het feit dat men niet de juiste langbandschuurmachine heeft; oftewel niet het juiste gereedschap. Zo tracht men regelmatig middels een oude langbandschuurmachine uit de houtbewerkingsindustrie het gelijke resultaat te behalen wat middels een langbandschuurmachine van Kuhlmeyer behaald wordt welke 35 jaar geleden speciaal voor de metaalindustrie ontwikkeld is. De details in de werking van de machine worden vaak over het hoofd gezien waardoor men de conclusie trekt dat e.e.a. op een langbandschuurmachine niet werkt. De praktijk is echter vaak anders als men maar de juiste gereedschappen inzet. Om dit argument kracht bij te zetten verwijzen wij graag naar het internet. Indien u daar op zoek gaat naar een gebruikte langbandschuurmachine dan is het niet moeilijk om zo’n machine te vinden. Zoekt u echter een langbandschuurmachine van Kuhlmeyer van het type ZBS waarvan er reeds ca. 900 stuks geproduceerd zijn, dan is de kans zéér groot dat u geen enkele machine vindt. Oftewel eenmaal bekend met de voordelen van de ZBS (Zweiband Schleifmaschine) neemt men niet meer snel afscheid van de machine.

HEVAMI, Kuhlmeyer, ZBS
Werking langbandschuurmachine Kuhlmeyer:
De ZBS langbandschuurmachines van Kuhlmeyer kenmerken zich door de driehoekige opbouw (zie foto ZBS-2) welke ervoor zorgt dat de operator een goed zicht op de af te werken producten heeft. Verder zorgt deze driehoekige opbouw ervoor, in combinatie met gebombeerde omlenk- en aandrijfrollen, dat de schuurband meer dan 90 graden gekanteld kan worden. Hierdoor is het mogelijk om lasnaden perfect af te werken zodat deze er hetzelfde uitzien als de gekante zijde. Daarnaast beschikt de machine standaard over 2 banden waardoor het product veelal zonder bandwissel geheel afgewerkt kan worden. In veel gevallen wordt de machine ook uitgerust met een optionele handling unit waardoor de producten stabiel opgespannen worden en makkelijk in de juiste positie gebracht kunnen worden, zodat ze in een korte tijd bewerkt kunnen worden. Lasnaden worden veelal middels handdrukstukken verwijderd en het schuurbeeld wordt meestal middels de contactrol aangebracht. Deze laatste is geheel pendelend uitgevoerd zodat hij zich perfect aanpast aan de te schuren oppervlakte.
Afhankelijk van de te schuren producten is het ook mogelijk om de langbandschuurmachine volledig automatisch te laten werken (zie foto PZM-Robotec en ZBS met robot).
PZM-Robotec 140728-1

Demonstratie op langbandschuurmachine:
Bij Kuhlmeyer beschikt men over een uitgebreide demoruimte waarin zowel manuele als automatische langbandschuurmachines staan opgesteld zodat we uitgebreide proeven kunnen doen met uw producten. Zelf zien is het enige wat telt. We nodigen u dan ook graag uit om proeven uit te komen voeren met uw producten zodat ook u geld kunt besparen met de langbandschuurmachine en tegelijkertijd uw afwerkingskwaliteit naar een hoger niveau brengt.


← Terug naar het nieuwsoverzicht